FPH mentoring: Rozhovor s mentorem Ivo Novotným

Nedávno jsme vám přinesli pohled mentee na FPH mentoring. Rozhovor s Julií Kubátovou si můžete přečíst zde. Tentokrát jsme vyzpovídali mentora Iva Novotného, který byl zároveň i mentorem Julie.

Přihlašování do nového ročníku FPH mentoringu právě běží, a to až do 31. října. Více zjistíte zde.

 

Ivo Novotný

Ivo Novotný

Ivo Novotný je kouč a trenér mindfulness s více než 25 lety praxe v nadnárodních korporacích v různých odvětvích, včetně telekomunikací, logistiky a poradenství. Kromě korporátních zkušeností obohatil své odborné znalosti také prací v rodinných firmách. Působil na vedoucích pozicích v HR a jako člen představenstva v několika firmách v regionu střední a východní Evropy. Specializuje se na rozvoj lídrů a podporu osobního i profesního růstu.

 Proč jste se rozhodl stát mentorem v rámci mentoringového programu FPH?

Vnímám mentoring jako skvělý způsob, jak sdílet své zkušenosti a podpořit mladé talenty v jejich rozvoji. Sám jsem během své kariéry získával podporu od zkušenějších kolegů, a proto mi dává smysl předávat tuto zkušenost dál. Mentoringový program zároveň nabízí možnost i pro mě, jak díky rozhovorům s mentees lépe pochopit potřeby dnešní mladé generace.

 

Jak Vaše dlouholeté zkušenosti v oblasti HR a vedení týmů ovlivnily Váš přístup v mentoringu?

V rámci mojí kariéry jsem možnost vidět i na vlastní kůži zažít fungování vysoce výkonných týmů a jednotlivců. Stejně tak jsem ale zažil i spoustu neefektivních jednání a konfliktů. Využívám příklady z mojí praxe jako ukázku nebo inspiraci, jak může vypadat život ve firmách. Navíc tam díky zkušenosti z HR mohu nabídnout i pohled, jak na to obvykle reagují v HR odděleních. Mým cílem je ale podpořit mentees v tom, aby poznali sami sebe a našli svoji vlastní cestu.

 

Proč jste se po letech rozhodl opustit korporátní svět a stát se koučem?

Rozvoji lidí jsem se věnoval dlouhodobě i v korporátní světě. A vděčím mu za mnohé, ať se jedná o práci na zajímavých projektech v mezinárodním prostředí, široké možnosti školení nebo spousta skvělých a velmi chytrých lidí. Nakonec ale převážila touha zkusit si podnikat samostatně. A s ní spojená svoboda a flexibilita věnovat se vybraným projektům a rozvoji lidí napříč trhem, kdy nejste vázáni jen na jednu společnosti.

 

V čem je koučování a mentoring podobné a v čem se liší?

Koučování i mentoring mají společný cíl – podpořit rozvoj jednotlivce. Rozdíl je však v přístupu. V koučování pracuji s klientem na tom, aby si klient našel vlastní odpovědi a řešení pro své otázky. V mentoringu pak často sdílím své vlastní zkušenosti a rady, abych mentorovaného podpořil na jeho cestě. V obou případech je ale nezbytné, aby koučovaný a mentee na sobě chtěli pracovat. Pokud tomu tak není, tak kouč ani mentor nic nezmůžou.

 

Začleňujete nějakým způsobem mindfulness i do mentoringových sezení?

Ano, mindfulness je součástí mého přístupu i v rámci mentoringu. Věřím, že schopnost být tady a teď v přítomnosti je klíčová pro osobní i profesní rozvoj. Obzvlášť v dnešní době, kdy jsme neustále online a přehlcují nás podněty ze všech stran, je důležité umět se v tom orientovat. Pomáhám mentees uvědomit si, jak mohou mindfulness techniky využít nejen pro zlepšení svého soustředění a zvládání stresu, ale i pro lepší pochopení sebe sama a efektivnější komunikaci s okolím.

 

Které momenty v kariéře Vás nejvíce ovlivnily a jak je sdílíte se svými mentees?

Nejvíce mě ovlivnily momenty, kdy jsem musel čelit výzvám a rozhodnutím, která byla nad rámec mojí komfortní zóny. Někdy to dopadlo dobře třeba v případě povýšení a pracovní nabídky v zahraničí. Jindy to nebylo příjemné, když jsem se musel vypořádat se zdravotními problémy. Jsem otevřený a sdílím tyto zkušenosti se svými mentees, abych jim ukázal, jak mohou překonávat podobné výzvy a jak důležité je být sám sebou a vědět, kam chceme jít.

 

Jaké jsou největší výzvy, se kterými se Vaši mentees obvykle potýkají, a jak jim pomáháte tyto překážky překonat?

Mezi typické výzvy patří příprava na dokončení vysoké školy, psaní diplomové práce. Dále pak vyjasnění si vlastní profesní cesty, případně získání prvních plnohodnotných pracovních zkušeností. Řešíme hledání rovnováhy mezi osobním a pracovním životem. A často také pracujeme na rozvoji jejich sebevědomí a schopnosti odolávat stresu. Pomáhám jim tím, že je vedu k tomu, aby si ujasnili své cíle a životní hodnoty. Snažím se je podpořit ve vytvoření jasné vize, která jim umožní překonat překážky, věřit si a nebát se dělat obtížná rozhodnutí.

 

Je něco, co jste se Vy naučil od mentees? Co Vás obohatilo?

Jedním z důvodů, proč jsem se do mentoringu zapojil je to, že i já se tady učím. Ať už jsou to nové trendy, využití moderních technologií nebo obecně pohled jejich generace na svět. Mít mnohaleté zkušenosti neznamená jen výhodu, občas je to spojené i s profesní slepotou. A právě rozhovory s mentees mi dávají možnost podívat se na některé problémy jejich očima a znovuobjevit věci, které jsem už považoval za samozřejmé. Pomáhá mi to zůstat flexibilní a adaptovat se na nové podmínky.

 

Proč byste doporučil studentům a absolventům FPH, aby se přihlásili do mentoringového programu?

Mentoringový program je skvělou příležitostí získat cenné zkušenosti, rady a pohledy od někoho, kdo již prošel podobnou cestou. Je to šance nejen profesně růst, ale také získat inspiraci a podporu. Pro studenty a absolventy FPH je to jedinečná možnost, jak se připravit na budoucí výzvy a rozvíjet se v prostředí, kde mohou těžit z osobního kontaktu a vedení. Vůbec neváhejte a přidejte se do dalšího ročníku.