Marek Hudík v Deníku N: Proč skutečně rostou ceny v restauracích?
Proč je jídlo v restauracích stále dražší? Často slyšíme, že za to mohou regulace nebo neochota mladých pracovat v pohostinství. Jenže realita je jiná – ceny rostou i tam, kde jsou regulace minimální. Hlavní důvod hledejme v ekonomických změnách.
„Když produktivita roste v různých odvětvích rozdílně, mění se i relativní ceny zboží a služeb. To, co bývalo výsadou bohatých, se stává standardem, a naopak to, co bylo běžně dostupné, postupně zdražuje. Ekonomové tento jev nazývají Baumolův efekt. A právě ten vysvětluje, proč jídlo v restauracích stojí čím dál více,“ píše ve svém komentáři v Deníku N Marek Hudík z Katedry manažerské ekonomie FPH VŠE.
Baumolův efekt dopadá na všechna odvětví, v nichž hraje klíčovou roli lidská práce a kde jsou omezené možnosti zvyšování produktivity.
To, že zaplatíme stále více za oběd v restauraci, je jen jedna strana mince. Růst produktivity spojený s Baumolůvým efektem zároveň znamená, že jsme bohatší a můžeme si dovolit více zboží a služeb než dříve.
Přečtěte si celý článek od Marka Hudíka zde.
