Manažerské shrnutí studie „Dopad změny klimatu na udržitelnost výroby vína a struktura jeho spotřeby v ČR“

Účelem této studie je vyjádřit dopady změny klimatu na strukturu výroby a spotřeby vína v České republice v souvislosti s rostoucí místní oblibou konzumace bílého vína. Aktuální spotřebitelské preference spotřebitelů vína v ČR (charakterizované rostoucí oblibou bílých vín) nejsou v souladu s dopady budoucí změny klimatu spojené s předpokladem pěstování odrůd révy vhodných pro výrobu červených vín. Metodika následující studie je založena zejména na vyhodnocení statistických dat o pěstování vinné révy a výrobě vína v Česku a výzkumném šetření o spotřebitelích a jejich preferencí ve spotřebě vín v Česku. Vliv změn dlouhodobého klimatu v regionech pravděpodobně povede ke zvýšení pěstitelských ploch, zejména ve prospěch odrůdy vinné révy vhodné pro výrobu červených nebo růžových vín. Do budoucna rozvoj vinařství v ČR bude ovlivněno především polohou osázené plochy vinic, resp. vývojem spotřebitelských návyků a preferencí.

 

Cílová skupina stakeholderů: Pěstitelé vinné révy a výrobci vína. Spotřebitelé, konzumenti vína.

Citace: The impact of climate change on the sustainability of wine production and the structure of its consumption in Czechia, HELIYON (2023), doi: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e17882. 

Zdroj: https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e17882